Vad händer när elen försvinner, dvs strömavbrott?

Någon lustigkurre kommer att svara, att då kommer elen att sluta funka. Vilket naturligtvis är korrekt, men jag vill försöka svara på vad det får för konsekvenser och hur snart det kan ske. Jag kommer inte att kunna täcka in allt, men försöker lyfta fram det viktigaste.

Vi antar att det blir ett strömavbrott (oavsett anledning), vad är det första som kommer att hända?

Omgående

Allt som drivs på el kommer att sluta funka, ex lampor, diskmaskin, ugn, kyl & frys med mera. Du kommer inte kunna lysa upp boendet eller laga mat.
Du kommer inte att kunna handla med kort i affären för att köpa mat etc (om inte butiken har en egen reservkraft), eventuellt att du inte kan handla med kontanter heller. Supermarketarna kan hålla öppet med hjälp av reservenergi i ungefär 4 timmar.

Har du fast telefon via kopparledning så fungerar den även utan ström, IP-telefoni fungerar däremot inte vid strömavbrott.

Pumparna vid bensinstationerna går inte att använda.

Spårbunden trafik stannar (ex tåg, tunnelbana osv).

Ett strömavbrott släcker ner trafikstyrningssystemen, trafikljusen, gatu- och korsningsljusen. Det kan leda till rusningar och problem vid korsningar på grund av att städernas trafik är baserad på trafiksystem som styrs med trafikljus.

Inom några timmar

Saknar vattenverket reservkraft kommer trycket i ledningarna att sjunka inom några timmar. Då kommer inget vatten ur kranarna och toaletten går inte att spola. Städer där vattentorn fortfarande används kan få vatten upp till 15 timmar.

Maten håller sig kall i kylskåpet i ett par timmar efter att strömmen har gått.

Efter ett par timmar tar batterierna i mobilnätets basstationer slut, vilket leder till att det inte går att ringa med mobiltelefoner.

Elementen kommer att bli kalla och bidrar ej till att värma upp huset/lägenheten.

Inom några dagar

Har du frysta matvaror klarar de sig 1-2 dygn om du inte öppnar frysen (ett välfylld frys klarar sig längre).

Även om det är -10 grader ute tar det mellan ett och tre dygn innan temperaturen sjunkit till +10 grader inomhus, om du bor i ett någorlunda välisolerat hus/lägenhet.

Har du ett lite äldre hus med 2-glasfönster kommer inomhustemperaturen att vara +5 plusgrader efter ett dygn om det är -20 grader ute. Är det nollgradigt tar det fyra dygn.

Om avbrottet fortsätter förväntas trafiken att minska. Det beror på att man inte längre får bensin till bilarna och en del av människorna stannar hemma för att de inte kan jobba utan elektricitet.

Övrig intressant info
Om strömavbrottet varar i mer än 12 timmar i sträck har du rätt till ersättning från din nätägare. Du ska inte behöva påpeka detta för nätägaren utan ersättningen ska ske automatiskt, vanligen på elnätsräkningen.

Vatten i rören fryser först när temperaturen inomhus sjunker under noll och konstruktionerna i vilka rören går kallnar.

Källor:
https://svenska.yle.fi/artikel/2017/06/19/ett-langre-stromavbrott-slar-ut-samhallet-pa-48-timmar-ar-du-forberedd

http://www.energimyndigheten.se/trygg-energiforsorjning/

https://godel.se/stromavbrott-vad-gor-jag/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.