Var ska jag börja?

Så, jag är en IT-kille som knappt klarar av att hålla mina blommorna vid liv, vad ska jag börja med?

Eftersom jag är en person som gillar att planera, så började jag med att fundera på vad jag vill åstadkomma, vad är mitt mål. Målet blev detta; jag vill bli självförsörjande.

morotNu är detta ett ganska ospecifikt mål (även fast det kanske låter specifikt). Nu har jag läst på lite, så jag vet att det krävs ca 500 m² odlad yta för att kunna försörja 2 vuxna personer & 2 tonårsbarn med grönsaker för 1 år. Men då behövs det fortfarande att jag kompletterar med inköp av kött, ris & pasta. Med hjälp av denna info så kan jag göra mitt mål specifikare.

Mitt mål är att; bli självförsörjande av grönsaker genom att odla minst 500 m² yta.

Då var huvudmålet satt (även om det fortfarande behöver kompletteras med detaljer) och nästa steg när du jobbar med målsättning är att sätta en deadline för när detta mål ska vara uppnått.

Att sätta en deadline är väldigt svårt för mig då några saker ligger utom min kontroll, men jag ska försöka att resonera mig fram till vad som skulle kunna vara en utmanade, men rimlig tid att nå fram till det.

Först behöver jag lära mig att odla. Detta ska jag kunna uppnå under odlingssäsongen 2016. Inga problem här.

Nästa steg är att skaffa en yta att odla på och detta är det svåra.  Då jag helst vill äga min tomt (ej arrendera och riskera att ”förlora” mitt arbete) så siktar jag på detta. Jag behöver 2-3 år på mig att spara ihop till handpenningen/kostnaden. Utöver detta så behöver jag minst 1 år på mig att experimentera med odlingen för att lära mig.

Så deadline skulle därför kunna vara inom 4-5 år.

Sådär, nu har jag ett mål satt. I kommande inlägg ska jag bryta ned det i mindre delar för att veta vad jag ska göra närmaste tiden.

 

4 reaktioner till “Var ska jag börja?”

  1. Grymt. Det man får mest ut av att odla är ju sånt som är lättodlat och relativt dyrt att köpa t.ex. ärtor och rödbetor. Men ska man bli helt självförsörjande på grönsaker får man ju sikta lite bredare. Jag kanske är partisk eftersom jag driver glashusen.se men skulle definitivt ha med ett växthus i projektet för att förlänga odlingssäsongen och komplettera med tomat, paprika och gurka som inte trivs lika bra på friland.

  2. Kul Anders, det här vill jag läsa mer om!
    Ser fram emot fler spännande inlägg om grönsaksodling 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.